АПЕЛ ЗА РАЦИОНАЛНУ ПОТРОШЊУ ВОДЕ ЗА ПИЋЕ

Обавештавамо кориснике система водоснабдевања у Општини Блаце да је потрошња воде за пиће знатно увећана те је неопходно да се рационално троши .

Услед повећане потрошње воде, систем за производњу и дистрибуцију воде за пиће ради на максималном нивоу. Количина воде у водозахвату – језеру „Придворица“ као и систем за прераду и снабдевање водом је ограниченог капацитета те је могуће прекомерно смањење воде у водозахвату као и изазивање хаварија на систему за водоснабдевање.

Молимо грађане општине Блаце да рационално троше воду. Подсећамо да је законом забрањено заливање пољопривредних и повртларских култура водом за пиће. Како би избегли искључења појединих делова града и села са система водоснабдевања и увели рестрикције у снабдевању молимо све кориснике да се активно укључе и допринесу напорима очувању воде.  Немерљив је значај грађана на пољу штедње здраве и квалитетне воде.

ГРАЂАНСТВО

 • На шта се троши највише воде?

1  наводњавање,
2  заливање башти,
3  заливање зелених површина,
4  прање просторија,
5 прање аутомобила,
6  лична хигијена,
7  припремање хране

 • Како можемо штедети воду?                                                                                                                                                                                                                                                                              За личну хигијену и припремање хране није могуће обезбедити квалитетна алтернативна снабдевање водом али је могућа значајна уштеда у потрошњи воде. Највећи потрошач воде у домаћинству је водокотлић на кога отпада приближно 20-25% укупне потрошње воде. По правилу су водокотлићи неисправни и расипају огромне количине здраве и чисте воде. Процена је да на неисправне водокотлиће отпада и до 70% укупних губитака. Уз мало труда можемо уштедети ову драгоцену течност и на тај начин се укључити у акцију штедње воде  а и помоћи кућном буџету. Такође је велики број неисправних славина нарочито у стамбеним објектима са више домаћинстава. На неисправне славине отпада око 30% укупних  губитака. Потребна је честа контрола исправности славина и водокотлића од стране Скупштине станара а уз веома мала средства за поправку, уштеде су велике.
 • Ваш допринос очувању вода:
  1  Kад перете зубе, затварајте славину – уштедећете 20 литара воде дневно!
  2  За испирање посуђа користите каду судопера уместо млаза из славине – уштедећете 130 литара воде дневно!
  3  Нарочито штедите топлу воду, јер тиме штедите и воду и енергију!
  4  Туширајте се уместо да пуните каду. За пуну каду је потребно 150 литара воде а за туширање 30 – 60 литара!
  5  Наштелујте ваше водокотлиће, да вода не цури стално из казанчета!
  6  У дворишту поставите бачву за хватање кишнице. Ту воду користите за заливање!
  7  Аутомобил перите што мање. Ако га ипак морате опрати, учините то водом из канте а никако текућом пијаћом водом из гуменог црева!
  8  Машине за прање веша и посуђа укључујте само кад су пуне!
  9  Kористите што мање детерџента при прању!
  10  Kористите средства за прање која нису штетна по животну средину!

 

ПРИВРЕДНИ СУБЈЕКТИ
У свом процесу производње трошите велике количине питке воде. Зато вас молимо да се и ви активно укључите у акцију очувања вода и у делу потрошње и у делу пречишћавања отпадних вода.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *